Bemutatkozás

A Hairando Harcművészeti Iskola 1993. december 6-án alakult Felföldi Sándor vezetésével a szeged-szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A hairando szó jelentése: felföldi. Iskolánk megalakulása óta minden korosztály számára kínál mozgási lehetőséget. Több tanítványunk is a harcművészet elkötelezettebb útját járja, de persze lehetőség volt – és jelenleg is van – az edzéseket az egészségmegőrzés céljából látogatni. Tanítványaink hazai és nemzetközi versenyeken is megmérettethetik magukat, öregbítve ezzel iskolánk hírnevét.
Szinte a klub alakulásától kezdve kétféle harcművészeti ággal ismerkedhetnek meg a tanítványok, a francia eredetű Tai Jitsu – val és az okinavai eredetű tradícinális japán Wado-ryu karatéval. Célunk a két stílus népszerűsítése és megfelelő mozgási lehetőség biztosítása egy remek csapatban. A kezdeti szentmihályi indulás után három helyszínen is jelen vagyunk: a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési házban, a Szent-Györgyi Albert Agórában és a Megálló Közösségi Házban.

Legyen a tanítvány:

  • elszánt harcművész
  • ambíciózus versenyző
  • a mozgás iránti megszállott
  • egészséges életmódot kedvelő
  • 5 vagy akár 70 éves
  • a jókedvet, jó hangulatot kedvelő…

…nálunk biztosan megtalálja a helyét!

 

A WADO-RYU KARATE STÍLUSRÓL

 

iwku

A Wado-ryu karate stílus története szorosan öszefügg alapítójának, Otsuka Hironorinak az élettörténetével, aki 1892. június 1-én született Japánban, Shimodate városában. 1897-ben már anyai nagybátyjának ju-jitsu iskolájában tanult. 1905-ben beíratkozott a Shimozuma Középiskolába, ahol a Shindo Yoshin Ju-jitsustílus követője lesz. Később, 1910-ben Otsuka a Waseda egyetemen folytatta tanulmányait, ahol folytatta a ju-jitsu gyakorlását. Sok életreszóló barátságot kötött, megismerkedett például Uyeshiba Morihei-jel, az Aikido alapítójával is.
1922-ben az első japán sportfesztivál ideje alatt Otsuka érdeklődését felkeltette az ott bemutatott karate-jitsu. Itt találkozottFunakoshi Gichin-nel aki az okinavai eredetű karatét Japán fő szigetén elterjesztette. Megegyezett Funakoshi mesterrel, hogy megtanítja az Okinaváról hozott katákra. Otsuka viszont elégedetlen volt a katákkal, mivel azokat nehezen értelmezhetőnek, bonyolultan oktatkatónak tartotta. Eközben Otsuka mester páros, előre koreografált kumite gyakorlatokat dolgoz ki, melyekben ötvözi a ju-jitsu edzésmódszereit és a karate mozgását. Otsuka sensei tanulja a Yagyu Shinkage és a Toda kardvívó iskolák technikáit, és kidolgozza a szabad küzdelem versenyszerű szabályait, lerakva ezzel a modern kori karate új alapjait. Otsuka Hironori
1928-ban Otsuka sensei a Shindo Yoshin Ryu főisktruktorává lép elő, majd a következő évben megnyitja saját karate iskoláját, ahol új felfogású karatéját kezdi oktatni. Kezdettől fogva nagy gondot fordít a szabad küzdelem gyakorlására. Hangsúlyozza, hogy az ellenfél mozgását nem szabad figyelmen kivül hagyni. Különösen nagy gondot fordít a jó küzdőtávolság és a helyes időzítés szerepére, iskoláját az elegáns elhajlások és kitérések jellemzik. Wado-ryu Karate néven 1934-ben alakul meg új szervezete. Nevében az ősi japán eredetet hangsúlyozza, hiszen az ősi iratokban Japánt “Wa Országának” nevezik, ahol a “wa” kanji az “eredetit” és a “japán származásút” jelenti. A kanji másik jelentése a “békés” és“harmonikus”. A Második Világháború után a japán harci művészeteket és küzdősportokat szigorú tilalom sújtja, az ifjúkorát élő Wado-ryu-t és Aikido-t azonban nem érinti a korlátozás, még amerikai légibázisokon is oktatják a két stílust. Otsuka mester nyilvános bemutatói után a Wado stílus dinamikus fejlődésnek indult és mind az öt kontinenesen elterjedt.
1966-ban életművének elismeréseként elsőként kapta meg Otsuka sensei az uralkodótól a Shiju Hoosho érmet, azt a császári kitűntetést, amellyel a karaténak a japán harci művészetek családjába történő beillesztését ismerték el. Nyolcvanas éveiben még naponta edzett reggelenként, heti kétszer egy egyetemi klubban tartva edzéseket.
Otsuka Hironori sensei 90 éves korában, 1982-ben halt meg. Élete utolsó éveiben több nyilvános rendezvényen és bemutatón még személyesen demonstrálta karatestílusát.

(Forrás: Rostás Tibor – Wadokarate enciklopédia)

 

MESTEREINK

 

Shibamori KandoKANDO SHIBAMORI

A Magyar Wado-ryu Karate Szövetség főinstruktora Kando Shibamori 9 danos mester 1973 óta Ausztriában él, ahol a linzi Seibukan Dojoban kezdte el a wado-ryu stílus oktatását. 1987 óta a kezdeti nehézségekkel küzdő magyarországi wado-ryu karate szakmai irányítását is felvállalta. Munkájának eredményeként a stílusnak közel ezerötszáz követője és több mint ötven aktív feketeövese lett Magyarországon.

 

 

 

 

ROSTÁS TIBORRostas Tibor

A Magyarországi Wado Karate Szövetség vezetője Rostás Tibor 7 danos mester 1982-ben csatlakozott a frissen alakult magyarországi wado-ryu iskolához, 1996 óta a Magyarországi Wado Karate Szövetség vezetője. 1988-tól a Rendőrség hivatásos tisztje lett. Szolgálatát közelharc oktatóként folytatta. 1993-98 között a Rendőrség Különleges Szolgálatának kiképzésvezetője, 2001-ben az Uruguayi Különleges Alakulatok kiképzésvezetője volt. Az 1993-ban Colorado Springsben rendezett Világjátékok kumite bajnoka.